KINDEREN EN JONGEREN

Tribus pro biedt jeugd- en opvoedhulp en psychosociale hulpverlening voor kinderen en jongeren. Wat Tribus pro onderscheidt van andere organisaties is het zorgvuldig aanbieden van maatwerk. Dit betekent dat wij ons aanbod laten aansluiten op de vraag, dit maakt ons uniek.

Tribus pro heeft onder andere de expertise op het gebied van:

AD(H)D
Kinderen met AD(H)D helpen wij ontdekken wat hun kwaliteiten en valkuilen zijn. Wij kunnen kinderen met AD(H)D trainen in sociale vaardigheden, weerbaarheid, plannen en het reguleren van boosheid. Zowel het kind als de ouders geven we graag informatie en advies m.b.t. de diagnose.

Autisme
Kinderen met autisme helpen wij in het aanleren van sociale vaardigheden, plannen en het begrijpen van alledaagse situaties en hoe daarnaar te handelen. Bij kinderen met autisme gebruiken wij de methode geef me de 5 en maken we gebruik van dieren (hond en paard). In de paarden- en honden coaching leren kinderen spelenderwijs inzicht krijgen in hun eigen gedrag en dat van de ander.

 

 

 

 

 

 

 

 

Faalangst
Voor kinderen met faalangst hebben we een training bestaande uit verschillende onderdelen die we kunnen afstemmen op de leeftijd, klachten en interesses van het kind. Onderdelen uit de training zijn o.a.: Informatieverstrekking, inzichtelijk maken van gedachten en gevoelens, leren de gedachten om te zetten naar helpende gedachtes en het leren van ontspanningstechnieken. Aan het einde van de training kan ervoor gekozen worden om af te sluiten met paardencoaching waarbij kinderen het laatste stukje zelfvertrouwen krijgen om hun faalangst de baas te blijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoolproblemen
Bij Tribus pro zien we regelmatig dat kinderen, zeker op de middelbare school, al goed moeten kunnen plannen. In de praktijk zien we dat kinderen dit vaak nog niet zelfstandig kunnen. Daarnaast zien we dat kinderen met een diagnose extra hulp kunnen gebruiken om op een prettige manier mee te kunnen komen in het onderwijs. Tribus pro kan kinderen leren hoe ze een planning moeten maken, hoe ze zich kunnen voorbereiden op toetsen en het gebruiken van verschillende leerstrategieën.

Angsten & nare gebeurtenissen
Tribus pro kan kinderen helpen bij angsten voor hoogtes, dieren, nieuwe situaties en het omgaan met leeftijdsgenoten. Daarnaast kan het zijn dat kinderen een vervelende gebeurtenis hebben meegemaakt zoals pesten, een ongeluk of iets anders waar ze erg van zijn geschrokken. Tribus pro kan kinderen in deze situaties leren hun angsten te overwinnen en maakt hierbij gebruik van EMDR en paardencoaching.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scheiden
Voor kinderen kan een scheiding van de ouders een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij helpen kinderen daarom graag om goed te begrijpen dat het niet de schuld is van het kind. We kunnen meedenken in afspraken waar het kind belang en baat bij heeft.

Weerbaarheid
Kinderen die onzeker zijn kunnen wij trainen om weerbaarder te worden. We leren kinderen hun grenzen aanvoelen en hoe ze deze grenzen kunnen bewaken. Met kinderen en ouders onderzoeken we wat het kind nodig heeft om zich sterker en zelfverzekerder te voelen.

Opstandigheid
Regelmatig hebben wij pubers in de praktijk die op zoek zijn naar vrijheid en autonomie en zich daarom afzetten tegen de regels en het gezag van volwassenen. Een fase in de ontwikkeling die erbij hoort maar voor veel ouders erg moeilijk is. Soms is er meer aan de hand en kan het niet afgedaan worden als pubergedrag. Ouders maken zich zorgen en pubers voelen zich niet gehoord. Tribus pro helpt jongeren ontdekken waar de boosheid vandaan komt zodat de opstandigheid af kan nemen. Vaak is er een nauwe samenwerking met het jeugdteam en kan ook het jeugdteam ouders tips en adviezen geven.