ANGST

Angst is een emotionele reactie op een dreiging van gevaar. Op het moment dat kinderen bang worden terwijl er geen gevaar dreigt en de angsten steeds verder toenemen is er behandeling nodig. Kinderen die in paniek raken kunnen klachten krijgen zoals wazig zien, duizeligheid, tintelingen, hartkloppingen. Andere angstklachten zijn veelvuldig piekeren, slaapproblemen en het vermijden van situaties die de angst uitlokken. Hierdoor kan het zijn dat kinderen steeds minder durven en bijvoorbeeld niet meer willen deelnemen aan sociale situaties.

Bij een angstbehandeling is de betrokkenheid van ouders essentieel omdat ouders nodig zijn om het vermijdingsgedrag te doorbreken. Vaak houdt het hele gezin onbewust en onbedoeld de angst in stand.

Psycho-educatie is een onderdeel van de behandeling, hierbij wordt er uitleg gegeven over wat een angststoornis is en hoe we de angst kunnen doorbreken. Bij Tribus pro bieden we onder andere de volgende behandelingen aan:

COGNITIEVE GEDRAGS THERAPIE

CGT is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode die onder andere ingezet kan worden bij angstproblemen. We geven uitleg aan het kind en de ouders over wat maakt dat angst blijft bestaan en hoe je dit kunt overwinnen. Tijdens de behandelingen wordt in kleine stapjes geoefend met het aangaan van spannende situaties. Daarnaast werken we aan het veranderen van negatieve gedachten en gevoelens en het verminderen van piekeren.

DENKEN + DURVEN = DOEN

Denken + durven = doen is een training op basis van cognitieve gedragstherapeutische technieken. Er wordt gewerkt met een werkboek waarbij het kind uitleg krijgt over angst, leert om minder bang te zijn en oefent met het aangaan van spannende situaties. Dit wordt op een rustig en passend tempo gedaan.

BIBBERS DE BAAS

Bibbers de baas is een training op basis van cognitieve gedragstherapeutische technieken. We werken met een werkboek waarbij je uitleg krijgt over angst, leert om je gedachten zo te veranderen dat je minder bang bent en meer zelfvertrouwen ontwikkeld om de spannende dingen niet meer te hoeven ontwijken.