ROUW

Wanneer een kind een belangrijke ander verliest gaan zij door een rouwproces heen. Dit proces ziet er bij iedereen anders uit dan bij volwassenen en is bij elk kind ook verschillend. Kinderen kunnen het ene moment erg verdrietig zijn en het andere moment overgaan op de orde van de dag. Sommige kinderen laten direct emoties zien en andere kinderen stellen de emoties uit tot het rustiger is in hun omgeving. Bij een rouwproces komen veel verschillende emoties naar voren, zoals verdriet, boosheid, angst maar soms ook opluchting. Rouwen is een proces wat veel tijd en energie kost. Sommige kinderen maar lang niet alle kinderen hebben hulp nodig bij de rouwverwerking.

Bij de behandeling wordt psycho-educatie gegeven, daarbij wordt uitgelegd hoe een rouwproces er bij kinderen uitziet, wat normaal gedrag is en wanneer een rouwproces stagneert maar ook hoe je als naaste het kind kunt helpen en steunen. Bij Tribus pro kunnen we op verschillende manieren helpen;

WRITE JUNIOR

Write Junior is een behandeling op basis van traumagerichte cognitieve gedragstherapeutische technieken waarbij je samen met je behandelaar een verhaal schrijft. Deze methode kan gebruikt worden bij het verwerken van het verlies. Als het kind klaar is met het verhaal dan mag hij belangrijke mensen kiezen om het verhaal aan voor te lezen.

EEN COMBINATIE VAN VERSCHILLENDE TECHNIEKEN

Bij rouwverwerkingen kijken we naar de rouwtaken die een kind doorloopt en afhankelijk van de rouwtaak kiezen we opdrachten die het kind kunnen helpen bij de verwerking van het verlies. Het kan gaan om gedragstherapeutische technieken, spelvormen en creatieve opdrachten.