ANGST

Iedereen is wel eens bang en dat is maar goed ook. Angst kan je namelijk ook beschermen in gevaarlijke situaties. Maar wanneer je bang bent voor dingen die eigenlijk niet gevaarlijk zijn kan er sprake zijn van een angststoornis. Er zijn verschillende dingen waar je bang voor kan zijn. Zo kan je bang zijn om fouten te maken, met mensen te praten of je bent bang voor andere specifieke situaties. Het kan ook zijn dat je continue piekert over het verleden of de toekomst waarbij jij het gevoel hebt dat je geen invloed hebt op je eigen gedachten.

Als je angstig bent kan dat erg lastig en vervelend zijn omdat je bepaalde situaties uit de weg gaat of bepaalde dingen niet durft te doen. Gelukkig zijn er ook manieren om de angst te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om angst te behandelen. Tijdens het eerste gesprek wordt er gekeken welke behandeling het best passend is. Psycho-educatie is een onderdeel van de behandeling, hierbij wordt er uitleg gegeven over wat een angststoornis is en wat maakt dat je angst blijft bestaan. Dit kan voor zowel de opvoeders als het kind/jeugdige zelf waardevol zijn omdat het veel inzicht geeft en bepaald gedrag kan verklaren. Bij Tribus pro bieden we onder andere de volgende behandelingen aan:

COGNITIEVE GEDRAGS THERAPIE

CGT is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode die onder andere ingezet kan worden bij angstproblemen. We geven uitleg aan het kind en de ouders over wat maakt dat angst blijft bestaan en hoe je dit kunt overwinnen. Tijdens de behandelingen wordt in kleine stapjes geoefend met het aangaan van spannende situaties. Daarnaast werken we aan het veranderen van je negatieve gedachten en gevoelens en het verminderen van piekeren zodat je weer rust kan voelen.

DENKEN + DURVEN = DOEN

Denken + durven = doen is een training op basis van cognitieve gedragstherapeutische technieken. We werken met een werkboek waarbij je uitleg krijgt over angst, leert om minder bang te zijn en oefent met het aangaan van spannende situaties. Dit wordt op een rustig en passend tempo gedaan zodat er geen onprettige situaties voorkomt.

BIBBERS DE BAAS

Bibbers de baas is een training op basis van cognitieve gedragstherapeutische technieken. We werken met een werkboek waarbij je uitleg krijgt over angst, leert om je gedachten zo te veranderen dat je minder bang bent en meer zelfvertrouwen ontwikkeld om de spannende dingen niet meer te hoeven ontwijken.