AUTISME

Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) denken op een net wat andere manier en dat zorgt ervoor dat je soms niet wordt begrepen door anderen. Ook kan je prikkels van buitenaf op een anderen manier verwerken waardoor je misschien wel eens te horen hebt gekregen dat je raar gedrag laat zien. Maar voor kinderen met ASS is dat heel normaal. Kinderen met ASS zijn allemaal uniek en laten dan ook allemaal ander gedrag zien. Zo heeft de één een goed oog voor details terwijl de ander veranderingen juist niet fijn vind. Ook kan je angstig zijn in sociale situaties of niet weten hoe je moet reageren. Je kan één grote passie hebben voor iets terwijl anderen dat niet begrijpen.

Tijdens het eerste gesprek wordt er gekeken welke behandeling het best passend is voor jou. Om jezelf goed te leren snappen kan het prettig zijn om psycho-educatie te krijgen. Bij psycho-educatie wordt er uitleg gegeven over wat ASS precies is en wat dit betekent voor jou in het dagelijks leven. Psycho-educatie kan voor zowel de opvoeders als het kind/jeugdige zelf waardevol zijn omdat het veel inzicht geeft en bepaald gedrag kan verklaren. Bij Tribus pro bieden we onder andere de volgende behandelingen aan:

TOM-TRAINING

De ToM-training helpt je om emoties beter te begrijpen wat ervoor zorgt dat je sociale situaties minder lastig vindt en beter weet hoe je in bepaalde situaties kan reageren. Ook leer je het herkennen van emoties bij jezelf en anderen.

GEEF ME DE 5

Ouders geven wij praktische handvatten op basis van de methode ”Geef me de 5”. Op deze manier kunnen wij samen met jullie het kind nieuwe vaardigheden aanleren.