ROUW

Er zijn veel kinderen en jongeren die een dierbare hebben verloren. Dit kan je opa of oma zijn maar ook je vader, moeder of broertje/zusje. Wanneer je iemand verliest ga je door een rouwproces heen. Dit proces ziet er bij iedereen weer anders uit. Sommige kinderen komen gelijk in het rouwproces nadat ze een dierbare zijn verloren. Bij anderen begint dit proces pas later.  Bij een rouwproces komen veel emoties naar voren, zoals verdriet, boosheid, angst maar soms ook opluchting. Niet ieder kind laat deze emoties even makkelijk zien, maar dit betekent niet dat de emoties er niet zijn. Deze emoties kunnen voor huilbuien zorgen maar ook voor driftbuien of moeite met slapen. Rouwen is een moeilijk proces wat veel tijd en energie kost. Sommige kinderen zullen hierbij wat hulp nodig hebben om het verlies te verwerken.

Er zijn verschillende manieren om hierbij geholpen te kunnen worden.  Tijdens het eerste gesprek wordt er gekeken wat het best passend is. Vooraf wordt er begonnen met psycho-educatie. Bij psycho-educatie wordt er uitleg gegeven over hoe een rouwproces er bij kinderen uitziet, wat normaal gedrag is en wanneer een rouwproces stagneert maar ook hoe je als naaste het kind kunt helpen en steunen. Dit kan voor zowel de opvoeders als het kind/jeugdige zelf waardevol zijn omdat het veel inzicht geeft en bepaald gedrag kan verklaren. Bij Tribus pro kunnen we op verschillende manieren helpen;

WRITE JUNIOR

Write Junior is een behandeling op basis van traumagerichte cognitieve gedragstherapeutische technieken waarbij je samen met je behandelaar een verhaal schrijft over het verlies. Op deze manier wordt er al gewerkt aan een stukje verwerking en worden de gedachten en gevoelens op een rijtje gezet. Hierdoor wordt het rustiger in je hoofd, kan je meer ontspannen en zal je minder verdrietig zijn. Ook kunnen er schilderingen gemaakt worden over de gebeurtenissen en/of gevoelens. Als we klaar zijn met het verhaal dan mag je belangrijke mensen om je heen kiezen aan wie je het verhaal voorleest.