TRAUMA

Als het verwerken van een traumatische ervaring stagneert kunnen er klachten ontstaan die belemmerend zijn in het dagelijks leven. Zo kunnen kinderen last krijgen van nachtmerries, herbelevingen, sterke emoties (huilbuien en/of woede uitbarstingen), lichamelijke klachten, schrikreacties, concentratieproblemen en negatieve gedachten. Kinderen willen meestal niet meer aan de nare gebeurtenis(sen) denken en vermijden alles wat hen daar aan doen denken. Dit kost veel energie en zorgt ervoor dat kinderen niet optimaal kunnen ontwikkelen en presteren op school.

Er zijn verschillende effectieve manieren om een trauma te behandelen. Tijdens het eerste gesprek wordt er gekeken welke behandeling het best passend is. Vaak wordt er begonnen met psycho-educatie, dat is uitleg over de klachten en de behandeling. Bij Tribus pro bieden we onder andere de volgende behandelingen aan:

EMDR

EMDR is een kortdurende wetenschappelijk effectief bewezen behandeling. Vaak zijn drie sessies bij eenmalig trauma al voldoende, wanneer een kind meerdere traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt kan de behandeling langer duren. EMDR wordt ingezet als onderdeel van een behandeling, na de EMDR wordt aan doelen gewerkt middels trainingen of gesprekstherapie. Voor meer informatie over EMDR kan gekeken worden op de website van de Vereniging EMDR Nederland.

WRITE JUNIOR

Write Junior is een wetenschappelijk effectief bewezen behandeling. Op basis van traumagerichte cognitieve gedragstherapeutische technieken schrijven de behandelaar en het kind samen het verhaal over de traumatische ervaringen. Daarna wordt het verhaal gedeeld met door het kind gekozen belangrijke volwassenen. Door het schrijven en delen van het verhaal krijgt het kind uitleg over trauma, wordt vermijding doorbroken en worden alle gedachten en gevoelens op een rijtje gezet. Hierna voelen kinderen zich rustiger, meer ontspannen en zullen klachten afnemen.

VERWERKEN EN VERSTERKEN

Verwerken en versterken is een training op basis van traumagerichte cognitieve gedragstherapeutische technieken. Er wordt gewerkt uit een werkboek waarbij het kind uitleg krijgt over trauma, oefent met ontspannen, leert praten over de traumatische gebeurtenis en omgaan met nare gevoelens en gedachten. Ook hierbij leert het kind om de nare gebeurtenis te delen met mensen die belangrijk zijn.