TRAUMA

De meeste mensen maken in hun leven ook nare situaties mee. Als het verwerken stagneert kunnen er klachten ontstaan die het dagelijkse leven wat lastiger maken. Zo kan je last hebben van nachtmerries of beelden die opduiken in je hoofd zonder dat je dat wil, hele sterke emoties die je niet kunt reguleren (huilbuien en/of woede uitbarstingen), lichamelijke klachten, schrikreacties, concentratieproblemen en negatieve gedachten. Meestal wil je niet meer aan de nare gebeurtenis denken en doe je hard je best om alles te vermijden wat je er weer aan kan herinneren. Dit kost veel energie en zorgt ervoor dat je niet optimaal kunt ontwikkelen en presteren op school.

Er zijn verschillende effectieve manieren om een trauma te behandelen. Tijdens het eerste gesprek wordt er gekeken welke behandeling het best passend is en waar jij je het prettigste bij voelt. Vaak wordt er begonnen met psycho-educatie. Bij psycho-educatie wordt er uitleg gegeven over wat een trauma nou precies inhoud. Dit kan voor zowel de opvoeders als het kind/jeugdige zelf waardevol zijn omdat het veel inzicht geeft en bepaald gedrag kan verklaren. Bij Tribus pro bieden we onder andere de volgende behandelingen aan:

EMDR

EMDR is een wetenschappelijk effectief bewezen behandeling die kortdurend is. Vaak zijn 3 sessies per nare gebeurtenis al voldoende. EMDR wordt meestal ingezet als onderdeel van een behandeling, na de EMDR wordt aan doelen gewerkt middels trainingen of gesprekstherapie. Voor meer informatie over EMDR kan gekeken worden op de website van de Vereniging EMDR Nederland.

WRITE JUNIOR

Write Junior is een behandeling op basis van traumagerichte cognitieve gedragstherapeutische technieken waarbij je samen met je behandelaar een verhaal schrijft over de traumatische ervaringen. Op deze manier krijg je uitleg over trauma, wordt vermijding doorbroken en zetten we alle gedachten en gevoelens op een rijtje. Hierdoor wordt het rustiger in je hoofd, kan je meer ontspannen en zullen je klachten afnemen. Als we klaar zijn met het verhaal dan mag je belangrijke mensen om je heen kiezen aan wie je het verhaal voorleest.

VERWERKEN EN VERSTERKEN

Verwerken en versterken is een training op basis van traumagerichte cognitieve gedragstherapeutische technieken. We werken met een werkboek waarbij je uitleg krijgt over trauma, oefent met ontspannen, leert praten over de traumatische gebeurtenis en omgaan met nare gevoelens en gedachten. Ook hierbij leer je om de nare gebeurtenis te delen met mensen die belangrijk voor jou zijn.